ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ

 

Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü 2011 yılında kurulmuş ve 2013-2014 eğitim-öğretim yılı güz döneminde lisans öğrenimine (N.Ö. 41 öğrenci) başlamıştır. Bölümümüzde, 1 Doçent, 3 Yardımcı Doçent, 4 Araştırma Görevlisi (2 Araştırma Görevlisi ÖYP kapsamında farklı üniversitelerde öğrenim görmektedir) bulunmaktadır. 

2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında ilk öğrencileri ile eğitime başlayan Çevre Mühendisliği Bölümü’nün amacı, çevre sorunlarının belirlenmesi ve çözümünde araştırmacı, teknolojiyi ve rekabeti öngören, çevre mühendisliği alanında tasarım, projelendirme ve uygulama yeteneklerine sahip mühendisler yetiştirmektir.

Çevre mühendisligi, doğal kaynakların kullanımı ve insan sağlığına uygun çevre kosullarının temini ve sürdürülebilirliği ile ilgili bir mühendislik dalıdır. Diğer mühendislik dallarından farklı olarak, doğanın kaynaklarını tüketmekten ziyade, doğaya sahip olduklarını geri vermeyi amaçlayan bir mühendislik alanıdır. 

Çevre mühendisliğinin başlıca çalışma konuları;

  • su ve atık su arıtma,
  • hava kirliligi ve kontrolü,
  • katı atık bertarafı,
  • toprak kirliliği,
  • deniz kirliliği ve
  • gürültü kirliliğidir.

Ayrıca,

  • enerji üretim teknikleri,
  • atıktan-enerji teknolojileri,
  • yenilenebilir enerji türleri ve kullanımı, ve sürdürülebilirlik konuları da çalışma kapsamında yer almaktadır.

Başlıca faaliyet sahaları su, hava ve toprağa karışan atıkların bertarafı için teknolojik çözümler araştırmak ve uygulanacak tedbirleri belirlemektir. Evsel ve endüstriyel atıksu arıtma tesislerinin tasarımı, inşası, devreye alınması ve işletilmesi, su şebekeleri, isale hatları, kanalizasyon tesislerinin tasarımı ve inşası, katı artık geri kazanım ve bertaraf tesislerinin tasarımı ve işletilmesi çevre mühendislerinin en çok ilgilendiği konular olarak sıralanabilir. Ülkemizin artan enerji ihtiyacına paralel olarak son yıllarda enerji sektöründe de etkinliği hızla artmaktadır.

Üniversitelerimizin Çevre Mühendisliği Bölümü mezunları kamu ve özel sektör tarafından Çevre Mühendisi pozisyonunda katı atık, atıksu arıtma ve içme suyu tesislerinde, özel analiz laboratuvarlarında, ÇED hazırlama ofislerinde, gürültü ölçüm ver raporlama işlerinde istihdam edilebilmektedir. Özellikle son yıllarda ülkemizde hızla artan istihdam olanakları ile gözde bir mühendislik alanı olmuştur.